Vaš izbor

Naravno nad Holesterol

Višina ravni holesterola je pomemben kazalnik zdravja srca in tveganja za bolezni srca in žilja.

Določena količina holesterola je nujna za življenje, prekomerne količine pa povzročajo aterosklerozo in druge zdravstvene zaplete. Holesterol proizvajajo pravzaprav vse celice, vendar znatno količino pridobimo s hrano.

Pri holesterolu je potrebno ločiti med dvema vrstama holesterola – t.i. slab LDL holesterol in dober HDL holesterol. LDL je tisti holesterol, ki je za naš organizem škodljiv in se lahko prične kopičiti na stenah žil in posledično z leti predstavlja nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja. Nevarnosti kot sta srčna in možganska kap, sta najbolj pogosti posledici povišanega slabega holesterola. Druga vrsta holesterola ki jo poznamo, pa se imenuje HDL holesterol. Pri tem gre za koristen holesterol, saj je njegova naloga odstranjevanje slabega holesterola iz žil. Razlog za visok holesterol oz. visoko stopnjo slabega holesterola je poleg pomanjkanja gibanja tudi neuravnovešena prehrana.

Priporočljivo je, da bi pri odraslih, starejših od 20 let, preverjali raven krvnih maščob vsakih pet let, meritve pa naj bi v primeru suma na družinsko hiperlipidemijo opravili tudi pri otrocih po drugem letu starosti in mladostnikih.

Kako lahko zmanjšamo vsebnost holesterola v krvi?

 

Ustrezna prehrana

Zdrava hrana mora vsebovati čim manj nasičenih maščobnih kislin (ki so v maslu, slanini, masti ipd.) in soli ter čim več zelenjave, sadja in v vodi topnih vlaknin. Taka hrana zmanjšuje vsebnost maščob v krvi in s tem ščiti žile. Prekomerno uživanje maščob predstavlja velik dejavnik tveganja pri nastanku bolezni srca in ožilja, povišanega krvnega tlaka in nekaterih vrst raka. Znanstveno je dokazano, da imajo določene omega-3 maščobne kisline pozitiven vpliv na telo (morska hrana in ribe).

 

 

 

Telesna dejavnost

Redna telesna dejavnost je zelo pomembna za vzdrževanje telesne teže, zmanjšanje škodljivega holesterola LDL in povečanje koristnega holesterola HDL.

 

 

 

 

Sprostitvene tehnike

Čustveni in socialni stres pospešujeta aterosklerozo in nastanek srčno-žilne bolezni

 

 

 

 

 

 

 

Prehranski dodatki

Velika večina danes uživa vitaminsko osiromašeno in preveč predelano hrano. Zato se priporoča nadomeščanje s prehranskimi dopolnili. Le tako naš telo prejme zadostne količine, ki omogočajo zdav način življenja in delovanje organizma.

Zdravila

Zdravljenje z zdravili je drugotni ukrep in nikakor ne more biti nadomestilo za spremembo načina življenja.


 

Nikoli ne ukrepamo preden smo seznanjeni z stanjem našega zdravja. Tudi preventiva je lahko nevarna, če nismo samo dovolj strokovno poučeni.

Kako pa lahko vemo, kakšna je raven holesterola v naši krvi in kakšna vsebnost vitaminov in mineralov v našem telesu?

Vsejkakor v sumu na zdravstveni problem najprej obiščemo zdravnika. Vzporedno pa je priporočljivo narediti tudi vitaminsko mineralni test, kjer se prepričamo o stanju in prejmemo navodila za nadaljnjo uživanje prehranskih dopolnil ali spremembo življenjskega stila.

 

Borut Test
borut.topis@gmail.com