Vaš izbor

Blaženje PMS-ja na s hrano

Teden ali dva pred začetkom menstruacije marsikatera ženska začne opažati napihnjenost, glavobole, nihanje razpoloženja ali druge fizične in čustvene spremembe. Zavleče pa se lahko tudi v prve dni menstruacije ali pa nas spremlja še kar ves menstrualni teden.

Znano je, da hrana močno vpliva na naš menstrualni cikel in njegove spremljajoče nevšečnosti. Vsi vemo, da se moramo za znosnejši PMS in manj boleče menstruacije izogibati določeni hrani, kot so sladka in mastna hrana, ter kavi, zelenemu čaju in alkoholu. Vemo tudi, da je treba uživati več določene hrane, da se hudim simptomom PMS lahko izognemo. Znanstveno dokazano se namreč kar nekaj živil lahko v boju proti PMS kosa s tabletami, ki jih sicer jemljemo za blažitev simptomov.

 

Kaj je normalno in kaj je PMS?
Številne ženske pred menstruacijo občutijo različne oblike nelagodja, ki se največkrat kažejo kot rahlo povečanje telesne teže in nabreklost prsi, pogosto pa ju spremlja razdražljivost ali potrtost.

Toda PMS je več kot to, saj obsega tako telesne (napihnjenost, glavobol, krči, akne) kot čustvene simptome (nihanje razpoloženja, depresija, tesnoba, razdražljivost). Simptomi so lahko tako izraziti, da resno ovirajo vsakodnevno življenje.

Za simptome lahko najverjetneje krivimo osrednji živčni sistem žensk, ki je lahko preobčutljiv na progesteron, hormon, ki ga sproščajo jajčniki po ovulaciji. V kolikšni meri bo ženska imela PMS, naj bi bilo v veliki meri odvisno od njenega življenjskega sloga in družinske zgodovine, PMS pas lahko poslabšajo tudi stres in čustvene težave.

 

Katera hrana vam lahko pomaga pri blaženju PMS-ja?

 

Temna čokolada

Da vas najprej potolažim s sladkim, je prva na seznamu temna čokolada. Čokolade z vsaj 60% deležem kakava so namreč eden najbogatejših virov antioksidantov. Ti pospešujejo cirkulacijo krvi in znižujejo krvni pritisk. Poleg tega pa temna čokolada vsebuje tudi magnezij, ki se odlično postavlja po robu mišičnim krčem, utrujenosti in razdražljivosti.

 

Losos

Če bi vam morali proti PMS priporočiti samo eno živilo, potem bi to prav gotovo bil losos. Dviguje namreč energijo in pospešuje delovanje možganov. Vse to zaradi maščobnih kislin omega-3, ki so njegov zaščitni znak. Poleg tega pa je losos bogat tudi z vitamini skupine B in vitaminom D, ki pripomoreta k zniževanju napetosti in stresa.

 

 

Arašidovo maslo

Arašidi so zelo energijsko bogati in imajo visoko nasitno vrednost. Posledično bomo kasneje lačni in bomo zaužili manj hrane. Bogato je z zdravimi maščobami.V arašidovem maslu najdemo pretežno mononenasičene maščobne kisline, ki ugodno vplivajo na srce in ožilje, ter potek diabetesa. Vsebuje tudi niacin, ki je vitamin v skupini B-kompleksa in je pomemben element v boju proti Alzheimerjevi bolezni, poleg tega preprečuje nastanek žolčnih kamnov, s katerim se sooča ogromno ženks.

Banane

Če še niste poskusili bananinega kruha, je ta zima mogoče čas za to. Krči, ki navadno spremljajo prve dni menstruacije, se za nekatere ženske začnejo že dva dni pred njo. Takrat, tako kažejo raziskave, je priporočljivo zaužiti nekoliko več banan, za katere vemo, da so bogate s kalijem. Kalij pa je prav tako eden tistih mineralov, ki sodelujejo v procesih, s katerimi se naše telo bojuje proti bolečim krčem.

 

 

Poleg hrane je za življenje brez napornega PMS-ja še posebej priporočljivo:

  • pijte manj napitkov s kofeinom (kava, čaj),
  • spite vsaj osem ur na noč,
  • uživajte zdravo hrano z obilo sestavljenih ogljikovih hidratov in vlaknin,
  • omejite uživanje alkohola ali se mu odpovejte,
  • redno telovadite: 30 minut aerobnih vaj štiri- do šestkrat na teden,
  • redno se sproščajte z jogo, meditacijo, taj čijem, penečimi kopelmi, masažo …

 

 

 

 

Če iščete dodatno okrepitev in pomoč tudi na prehranskem področju je tukaj idealen paket za vas:

Noni z grozdjem + Relax kombinacija

anusa_b
anusa99@gmail.com